U Šangaju preuzet brod „21. maj”

Bez autora
Aug 28 2012

Predsjednik Vlade Igor Lukšić, preuzeo je danas, u Šangaju, na svečanoj ceremoniji novi brod crnogorske pomorske flote – „21. maj", kojem je i kumovao. Brod će 1. septembra ukrcati teret u Japanu, odakle će ga prevesti u Tursku. Crna Gora će za dvije godine dobiti još dva broda. Danas je u Šangaju potpisan ugovor između Šangajskog brodogradilišta i Barske plovidbe o gradnji dva broda. Ostalo je još samo da se preksjutra obave razgovori u Eksim banci i potvrdi finansijski dio tih ugovora. Njihova isporuka očekuje se 2014. godine, a brodovi, nosivosti 35.000 tona, biće namijenjeni za prevoz rasutog tereta.

U Šangaju preuzet brod „21.maj”Predsjednik Vlade Igor Lukšić, preuzeo je danas, u Šangaju, na svečanoj ceremoniji novi brod crnogorske pomorske flote – „21. maj", kojem je i kumovao. Brod će 1. septembra ukrcati teret u Japanu, odakle će ga prevesti u Tursku.

Crna Gora će za dvije godine dobiti još dva broda. Danas je u Šangaju potpisan ugovor između Šangajskog brodogradilišta i Barske plovidbe o gradnji dva broda. Ostalo je još samo da se preksjutra obave razgovori u Eksim banci i potvrdi finansijski dio tih ugovora.

Njihova isporuka očekuje se 2014. godine, a brodovi, nosivosti 35.000 tona, biće namijenjeni za prevoz rasutog tereta.

"Prilika da kumujem novom brodu crnogorske flote, kao potvrdi opravdanosti naših nadanja da ćemo uskoro biti svjedoci njenog daljeg snaženja, nesvakidašnje mi je zadovoljsto i čast. Ovaj poduhvat ima još veću težinu tim prije što se dešava u trenutku kada se suočavamo sa teškim vremenom ekonomske krize", kazao je Lukšić.

Razvoj pomorskog sektora u Crnoj Gori je povezan sa njenim istorijskim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim razvojem. Po riječima premijera naš geografski položaj, luke Bar, Zelenika i Kotor i pregalački duh pomoraca dali su nemjerljiv doprinos nastanku i razvoju tradicije pomorstva u Crnoj Gori i danas smo svjedoci još jedne u nizu potvrda kontinuiteta crnogorske pomorske tradicije.

"Poznata nam je posebnost pomorskih običaja i tradicije. Kao sin pomorca znam da jezik kojim se služe govori o njihovim životima na okeanima i morima širom svijeta. Život pomorca praćen je kako mirnim morem, tako i burom. Isto se može reci i za flotu", rekao je premijer.

Po njegovim riječima, pomorstvo u Crnoj Gori odgovorilo je istorijskim i ekonomskim izazovima.

"Prelascima sa jedrenjaka na moderne brodove, dobrim i lošim vremenima pomorske privrede. Neugasla je luča pomorske tradicije koju su začeli njeni pioniri u Crnoj Gori i zauvijek slavom ovjekovječili ljudi poput Matije Zmajevića i Iva Vizina. Brodom kojem imam čast da kumujem generacije crnogorskih pomoraca nastaviće da dopisuju nove stranice crnogorske pomorske tradicije. Danas smo u prilici da još jedan broj cijenjenih crnogorskih pomoraca ponovo zaplovi pod našom zastavom. Siguran sam da će u budućnosti i mnogi drugi koji su svoje mjesto zauzeli na brodovima renomiranih pomorskih kompanija naći interes da svoj profesionalni angažman ponovo vežu za crnogorske kompanije. Takođe sam siguran i da će crnogorske obrazovne institucije nastaviti da školuju buduće kadrove koji će se svojim znanjem i vještinama vrlo brzo uhvatiti u koštac sa zahtjevima ovog izazovnog posla", kazao je Lukšić.

Istakao je i da treba cijeniti i čuvati nove izdanke naše nove pomorske industrije - brod "Kotor" koji je početkom godine sa ovog mjesta zaplovio ka Crnoj Gori i brod koji nosi ime po najznačajnijem događaju moderne crnogorske istorije koji će mu se uskoro pridružiti.

"Dok smo sa jedne strane opredijeljeni da štednjom i odgovornom politikom smanjujemo potrošnju, sa druge strane smo u potpunosti svjesni da su ovo vremena kada upravo kapitalnim investicijama gradimo solidne osnove budućeg razvoja Crne Gore", rekao je Lukšić.

Naglasio je da su jasna vizija Vlade, odgovoran odnos prema bogatoj pomorskoj tradiciji i uvjerenje da će crnogorska pomorska industrija imati važnu ulogu u ostvarenju našeg ekonomskog rasta rezultirali ulaganjima u obnovu flote.

"Obnova flote kao osnova nastavka i razvoja pomorske tradicije razlog su za radost i ponos svih građana Crne Gore. Osnažili smo, osavremenili našu avio-flotu, a očekujemo i nove kompozicije vozova iduće godine. Uz ulaganja u infrastrukturu, sistematski ulažemo u saobraćaj kao granu koja, imajući u vidu geografske prednosti svojim značajnim dijelom učestvuje u BDP-u Crne Gore. Neka naše brodove prate dobri vjetrovi i mirno more i neka nam se sa dugih putovanja bezbjedno i srećno vraćaju u naše luke", zaključio je premijer u svom obraćanju prilikom primopredaje broda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik